Харчовая бяспека Беларусі |
Беларусь належыць да краін з самадастатковай вытворчасцю сельскагаспадарчай прадукцыі і з’яўляецца лідарам у СНД па вытворчасці на душу насельніцтва*:
бульбы – 558 кг,
буракоў цукровых – 428 кг,
мяса – 137 кг,
малака – 828 кг.
Краіна ўваходзіць у пяцёрку лідараў па сярэднедушавым атрыманні збожжа – 935 кг.
Займае 5-е месца ў СНД па атрыманні на душу насельніцтва жыта, 10-е месца па атрыманні грэчкі, 11-е месца па вырошчванні бульбы, 14-е месца па вырошчванні цукровых буракоў.
Спажыванне асноўных прадуктаў харчавання ў 2019 годзе (на душу насельніцтва):
мяса і мясапрадукты – 99 кг,
малако і малочныя прадукты – 244 кг,
яйкі – 268 шт.,
бульба і бульбапрадукты – 174 кг,
агародніна, бахчавыя культуры і прадукты іх перапрацоўкі – 152 кг,
фрукты, ягады і прадукты іх перапрацоўкі – 98 кг.
Спажыванне асноўных прадуктаў харчавання ў 2010 годзе:
мяса і мясапрадукты – 84 кг,
малако і малочныя прадукты – 247 кг,
яйкі – 292 шт.,
бульба і бульбапрадукты – 183 кг,
агародніна, бахчавыя культуры і прадукты іх перапрацоўкі – 149 кг,
фрукты, ягады і прадукты іх перапрацоўкі – 65 кг.
Удзельная вага продажу прадуктаў харчавання беларускай вытворчасці ў рознічным тавараабароце арганізацый гандлю ў I паўгоддзі 2021 года:
яйкі – 100%,
сметанковае масла – 99,9%,
мяса і мясныя прадукты – 99,8%,
цукар і цукразаменнікі – 99,4%,
мука – 94,9%,
сыры – 91,6%,
бульба – 89,8%.
У студзені – жніўні 2021 года за мяжу пастаўлена харчовых тавараў на суму $3178,2 млн, што склала 108,4% да аналагічнага перыяду 2020 года.
Геаграфія паставак беларускіх прадуктаў харчавання па выніках 8 месяцаў 2021 года налічвае 86 краін свету. Харчовыя тавары былі найбольш запатрабаны сярод краін СНД. Асноўнымі гандлёвымі партнёрамі з’яўляліся: Расійская Федэрацыя – 78,2% ад агульнага аб’ёму экспарту, Казахстан – 5,1% і Украіна – 3,8%.
* Тут і далей – даныя за 2020 год.
Крыніца: Нацыянальны статыстычны камітэт Беларусі.